Barn-oas.nu

Recept som passar hela famijen

Att laga mat kan vara väldigt roligt och lustfyllt men för många kan det också upplevas som stressande och något som man pressas att göra. Detta är ofta fallet i familjer där det gäller att laga nyttig och näringsrik mat som uppskattas av alla i familjen, från de små barnen till de vuxna. Här kommer därför några trevliga recept som inte går att motstå.

En riktigt klassisk maträtt för barnfamiljerna är ju lasagne, något som de allra flesta tycker om. För att göra rätten lite annorlunda och dessutom vara snäll mot miljön kan man välja att göra rätten vegetarisk. Det finns olika sätt att göra detta men man kan till exempel byta ut köttet mot en mustig tomatsås eller varför inte prova att ha i halloumi eller quornfärs.

Recept som passar hela famijen

Kyckling- allas favoritfågel

En enkel, hälsosam och god råvara att arbeta med är kyckling. Ett av de snabbaste och godaste sätten att tillaga denna magra proteinkälla på är att stoppa den i ugnen. Placera kycklingfiléer i en ugnssäker form och täck dem sedan med ett täcke av smaksatt crème fraîche. På detta sätt kan rätten varieras i all oändlighet genom att man använder olika smaksättningar. En säker variant består av vitlök, riven parmesan och ordentligt med färska kryddor så som till exempel basilika och timjan. Låt den sedan stå i mitten av ugnen på 200 °C i ca 30- 40 minuter. Kontrollera att kycklingen är ordentligt tillagad innan den serveras.

Festa till det på helgen

I veckorna kan det som sagt vara att föredra att laga enklare rätter som går snabbt att slänga ihop när familjen kommer hem efter dagens alla aktiviteter. På helgerna däremot så brukar det vara trevligt att lyxa till det lite extra och laga något som hela familjen gillar. Ofta kan det vara en bra idé att involvera barnen i tillagningen av middagen. De flesta brukar tycka att det är riktigt roligt att få vara med och laga och väcker man deras intresse genom detta tillvägagångssätt så brukar det vara lättare att få dem att hjälpa till i köket i framtiden. En bra rätt att laga tillsammans på detta sätt är att göra sin egen hemmagjorda pizza. Det går att välja hur pass komplicerat man vill göra detta- antingen kan man göra sin egen deg eller så tar man en genväg genom att köpa ett färdigt paket med deg och tomatsås. Skär sedan upp olika tillbehör och låt alla familjemedlemmar välja själva vad de vill ha på just sin pizza.