Barn-oas.nu

Spela spel med barnen

Att samlas tillsammans hela familjen kring vardagsrumsbordet eller köksbordet för att spela spel tillsammans är en aktivitet som många barnfamiljer värdesätter högt. Istället för att ha det klassiska fredagsmyset med godsaker framför tvn är sällskapsspel ett bra alternativ, dessutom ofta väldigt uppskattat av hela familjen inklusive barnen. Det finns en hel hög med olika spel man kan välja på. Monopol, Fia med knuff, memory, schack, bara för att nämna några.

21

De mest populära och vanligaste sällskapsspelen är kortspel. Spela med kort har vi gjort i hundratals år och traditionen lever kvar än, även om det dock inte är lika vanligt idag som det var tidigare på grund av att de flesta spelen även går att hitta online på internet. Familjespelet 21 är ett kortspel som påminner mycket om casinoklassikern blackjack. Det är ett roligt spel som passar bra för hela familjen.

Hur 21 går till!

Minst 2 spelare och en kortlek utan jokrar och spelmarker är vad som behövs för att spela 21. Bestäm innan ni börjar en som ska vara ”bankir”. Övriga spelare tävlar mot bankiren, det går ut på att samla kort som tillsammans blir 21 eller strax under. Du får inte överskrida 21 för då blir du ”tjock” och förlorar rundans insatts. Kommer banken närmare summan 21 än dig vinner banken också din insatts

”Bankiren” delar ut varsitt kort till spelarna. Spelarna väljer hur många marker dem vill satsa på rundan efter de kollat på sitt kort. Spelarna ber om fler kort tills de är nöjda (så nära 21 som möjligt). Sedan är det bankirens tur, han lägger upp ett kort i taget. Går han över 21 får spelaren tillbaka dubbla insatsen av banken. Stannar han under 21 visar spelaren sina kort och jämför vem som har kommit närmast 21.