Barn-oas.nu http://www.barn-oas.nu Tue, 07 Aug 2018 08:06:48 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Bra böcker för barn http://www.barn-oas.nu/bra-bocker-for-barn/ Tue, 21 Mar 2017 09:14:04 +0000 http://www.barn-oas.nu/?p=35 Läs mer]]> Kaninen som så gärna ville somna: en annorlunda godnattsaga

Kaninen som så gärna ville somna: en annorlunda godnattsaga som är skriven av beteendevetaren Carl-Johan Forssén Ehrlin, är som titeln lyder, en annorlunda godnattsaga. På ett pedagogiskt och lugnt sätt får man följa Kalle kanin som tillsammans med ditt barn ska försöka somna. Man får tillsammans med honom möta olika djur som alla ger tips på hur ditt barn (och kanske du också) på lättast sätt kommer till ro och somnar på kvällen, eller kanske när det är dags att sova på dagen.

Sam och Sigge och den första julen

Sam och Sigge och den första julen som är skriven av Lin Hallberg med illustrationer av Margareta Nordqvist handlar om allas våran favorithäst Sigge och hans bror Sam. I detta underbara äventyr får vi följa när Sam och Sigges ägare Simon och Erik från berättat för sig av sin mamma (som ofta berättar sagor för sina pojkar) om deras första jul med hästarna i Sverige. Har man inte fått julkänslan innan så får man det helt klart av denna bok, den är riktad till den som lärt sig läsa själv men även till den som har en äldre som kan läsa boken för dig. Man får följa med i det otroliga äventyret och dras med in i en otrolig värld med de underbara hästarna.

Leka Tittut!

Leka tittut som är skriven av Maria Nilsson Thore och Annika Thore är en pekbok för det allra minsta! Det bästa som finns när man är liten är att leka tittut. Det är bland den första leken som man leker med sina barn. Så denna boken gör läsandet till något alldeles extra när man ska leka tittut med lilla Vira. För varje sida så får man leka med Vira och leta efter henne och det är lika roligt varje gång när man hittar henne. Denna bok för med sig många skratt både för vuxna och barn.

Här kommer nya polisbilen

Här kommer nya polisbilen som är skriven av Arne Norlin och Jonas Burman är en bok i serien om Halvan som prövar på olika yrken. Och den här gången så får vi följa med när Halvan är polisinspektör Halvarsson och hans kollega Dajana. Vi får följa dem en dag på jobbet och se hur en polis jobbar. Bland annat så får vi följa med när dem jagar inbrottstjuvar. Boken passar perfekt för den nyfikne som vill veta mer om bland annat polisen.

]]>
Dags för nya vårkläder! http://www.barn-oas.nu/dags-for-nya-varklader/ Tue, 21 Mar 2017 09:04:37 +0000 http://www.barn-oas.nu/?p=30 Läs mer]]> Vilka trender gäller för barnkläder till våren? Barnen växer snabbt och inför varje säsong behövs en hel del nya plagg. Varför inte satsa på några nya plagg enligt senaste mode. Även om det mest rätta idag är att handla secondhand och medverka till ett hållbart mode, är det kul för de små att få några nya snygga plagg. I Sverige köper vi ofta praktiska plagg som fyller sin funktion, men en finare outfit för speciella tillfällen behövs även till barnen.

Flickmodet 2017

För små tjejer är det volanger och åter volanger som kommer stort. På klänningar, blusar och toppar syns nu ärmar med volanger. Toppen kan vara mycket enkel i övrigt för detaljen sitter i den vida ärmen. Tillsammans med en hängselkjol är den lilla flickan klädd enligt senaste mode. Jeans och jeanskjolar fungerar alltid och i år kan de även ha hängslen. För kyliga dagar passar en mönstrad bomberjacka perfekt. På kontinenten tror man stort på färgen vinrött som är diskret elegant och passar till finklänningen. Även kakigrönt satsar man på och gärna i olika nyanser i en och samma outfit, kanske med ett par byxor i militärmönster till. Blom- eller fruktmönster i klänningar är sommarens hit om man ska tro de stora modehusen. Att mor och dotter har likadana klänningar är en stil som kallas ”mini me” och i den kollektionen presenterar Dolce & Gabbana blommiga klänningar, men även lite sportigare kläder.

Mode för små killar

Att fixa den senaste stilen för små pojkar är faktiskt ganska lätt. Byxorna eller jeansen ska vikas upp några centimeter. De ska dessutom vara ganska smala i benen. Med ett par snygga sneakers, en t-shirt eller collegetröja samt en bomberjacka har de den nya stilen för våren 2017. Även för små killar presenterar modehuset Dolce & Gabbana kollektioen ”mini me” där far och son har liknande kläder. Här syns skjortor i svart och vitt samt snygga kostymer men även vardagsplagg.

För de allra minsta

Även till de små i krypåldern eller de som nyss lärt sig att gå är det kul att köpa trendiga plagg. För småflickorna är det volanger, indigoblått och tryck på tröjor, gärna av djur som fjärilar, katter och kaniner. Hjärtan är alltid populärt och fortsätter att vara det till våren. De minsta killarna klär vi i grönt, svart, mycket mönster och även tryck på tröjor.

]]>
Recept som passar hela famijen http://www.barn-oas.nu/recept-som-passar-hela-famijen/ Tue, 21 Mar 2017 08:54:58 +0000 http://www.barn-oas.nu/?p=25 Läs mer]]> Att laga mat kan vara väldigt roligt och lustfyllt men för många kan det också upplevas som stressande och något som man pressas att göra. Detta är ofta fallet i familjer där det gäller att laga nyttig och näringsrik mat som uppskattas av alla i familjen, från de små barnen till de vuxna. Här kommer därför några trevliga recept som inte går att motstå.

En riktigt klassisk maträtt för barnfamiljerna är ju lasagne, något som de allra flesta tycker om. För att göra rätten lite annorlunda och dessutom vara snäll mot miljön kan man välja att göra rätten vegetarisk. Det finns olika sätt att göra detta men man kan till exempel byta ut köttet mot en mustig tomatsås eller varför inte prova att ha i halloumi eller quornfärs.

Kyckling- allas favoritfågel

En enkel, hälsosam och god råvara att arbeta med är kyckling. Ett av de snabbaste och godaste sätten att tillaga denna magra proteinkälla på är att stoppa den i ugnen. Placera kycklingfiléer i en ugnssäker form och täck dem sedan med ett täcke av smaksatt crème fraîche. På detta sätt kan rätten varieras i all oändlighet genom att man använder olika smaksättningar. En säker variant består av vitlök, riven parmesan och ordentligt med färska kryddor så som till exempel basilika och timjan. Låt den sedan stå i mitten av ugnen på 200 °C i ca 30- 40 minuter. Kontrollera att kycklingen är ordentligt tillagad innan den serveras.

Festa till det på helgen

I veckorna kan det som sagt vara att föredra att laga enklare rätter som går snabbt att slänga ihop när familjen kommer hem efter dagens alla aktiviteter. På helgerna däremot så brukar det vara trevligt att lyxa till det lite extra och laga något som hela familjen gillar. Ofta kan det vara en bra idé att involvera barnen i tillagningen av middagen. De flesta brukar tycka att det är riktigt roligt att få vara med och laga och väcker man deras intresse genom detta tillvägagångssätt så brukar det vara lättare att få dem att hjälpa till i köket i framtiden. En bra rätt att laga tillsammans på detta sätt är att göra sin egen hemmagjorda pizza. Det går att välja hur pass komplicerat man vill göra detta- antingen kan man göra sin egen deg eller så tar man en genväg genom att köpa ett färdigt paket med deg och tomatsås. Skär sedan upp olika tillbehör och låt alla familjemedlemmar välja själva vad de vill ha på just sin pizza.

]]>
Leksaker för de allra minsta http://www.barn-oas.nu/leksaker-for-de-allra-minsta/ Tue, 21 Mar 2017 08:35:12 +0000 http://www.barn-oas.nu/?p=17 Läs mer]]> Barn kring 1-2 års ålder gör stora framsteg i utvecklingen. Barnen säger sina första ord, börjar gå och förmedlar allt mer av sina känslor till omvärlden. Genom att göra samma sak om och om igen lär sig barnen att uttala vissa ord och att förstå vad som händer när de exempelvis välter en skål eller kastar en boll. Genom att förse ditt barn med ålderslämpliga leksaker kan du hjälpa dem att utvecklas samtidigt som de leker.

Lek och lär

Eftersom barn som är mellan 1 och 2 års ålder börjar att utveckla sin sociala förmåga allt mer är det lämpligt att ge dem möjligheten att öva på nämnda förmåga. Ett sätt att stimulera barnets förmåga att förmedla sina tankar och upplevelser är genom leksaker som också stimulerar fantasin. Du kan exempelvis leka fantasilekar med utklädningskläder, en låtsastelefon eller med låtsasmat och en låtsasspis. För att stimulera barnets vilja att resa sig och att ta sina första steg kan du ge ditt barn en lära-gå-vagn som kan stödja barnet. Det finns även leksaker som är inriktade på att hjälpa ditt barn att lösa problem. En av de mest populära är lådan med klossar i olika former där hålen på locket till lådan matchar formerna på klossarna. Här får ditt barn en chans att prova sig fram för att se vilken form som passar var och barnet övar samtidigt på att se skillnad på former och färger.

Lek tillsammans med ditt barn

Du är ditt barns första och främsta lärare. Ditt barn kommer att härma dig, det du gör och det du säger. För att stimulera ditt barns utveckling såväl socialt som kommunikativt kan du leka tillsammans med den lille. På så vis kan du såväl undervisa barnen som dela upplevelsen av glädjen i leken med dem. Handdockor brukar kunna vara mycket uppskattat och stimulerar både tal och fantasi hos ditt barn. Med hjälp av pekböcker kan du utvidga ditt barns ordförråd och samtidigt få en uppfattning om vad ditt barn tycks uppskatta. Pekar barnet mest ivrigt på en katt eller en hund? Tillsammans har du och ditt barn många roliga och lärorika timmar framför er.

]]>
Tv underhållning för hela familjen i vår http://www.barn-oas.nu/tv-underhallning-for-hela-familjen-i-var/ Tue, 21 Mar 2017 08:31:00 +0000 http://www.barn-oas.nu/?p=13 Läs mer]]> Äntligen börjar våren komma och med det massa roliga tv program för hela familjen! Varför inte poppa popcorn och kura upp er i soffan framför tv. Här kommer några som kan vara värda att skriva upp i almanackan när dem är:

Let´s Dance

Vi känner ju nästan alla till Sveriges Tony Irving som är domare i Let´s Dance. I år får även David Hellenius sällskap av Tilde de Paula Eby som de två programledarna. Varje år så tävlar mellan 10-12 deltagare. De deltagande är kända på olika sätt, tex programledare, författare, sångare och så vidare. Varje program så röstar domarna på en dans som deltagaren framfört men även tittaren får framföra sin röst och ringa och rösta på sin farovit så den får hänga kvar till nästa vecka. Bland annat så kommer Dominika Peczynski, Anja Pärson, Anders Övergår, Stina Wollter, Torsten Flink och Ellen Bergström att medverka i år!

Talang

I år är äntligen Talang tillbaka, och detta året så är det Kristina ”Keyyo” Petrushina och Pär Lernström som är programledarna. Som jury har vi inte mindre än Alexander Bard, Karin ”Kakan” Hermansson, David Batra och LaGaylia Frazier. I talang så har alla möjlighet att vara med, allt från trollkarlar, gymnaster, sångare till mimiker, komiker och musiker. Så detta program borde kunna intressera alla i familjen på något sätt. Bland annat så har vi fått den otroliga sångerskan Zara Larsson genom Talang då hon 2008 vann hela tävlingen när hon sjöng en Celine Dion låt.

Melodifestivalen

Så har vi ju förstås det årliga, traditionella Melodifestivalen som man bara inte får missa! I år har Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson fått äran att leda hela kalaset. De fyra deltävlingarna kommer att hållas i Göteborg, Malmö, Växsjö och Skellefteå. Sedan kommer andra chansen vara i Linköping och sist men definitivt inte minst finalen i huvudstaden Stockholm. Bland annat kommer artister som Charlotte Perrelli, Ace Wilder, The Fooo Conspiracy, Benjamin Ingrosso, Loreen och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia att tävla om första platsen och chansen att få uppträda i Kiev i Ukraina då Jamala vann förra året för Ukraina med låten 1944. Förra året så bettade flera på olika bettingsidor om vilka som skulle gå vidare i de olika finalerna och vem som skulle vinna hela tävlingen. Och även i år så kan man ta tillfället i akt och kanske ro hem lite pengar i fickan när man bettar om vilket bidrag som ska vinna antingen olika deltävlingar och även hela finalen sen. Jag skulle rekommendera att kika in på Beritbettar.se om du är sugen på att betta, men vill lära dig lite mer om betting först. 

]]>
Miljövänliga leksaker http://www.barn-oas.nu/miljovanliga-leksaker/ Mon, 20 Mar 2017 14:28:47 +0000 http://www.barn-oas.nu/?p=9 Läs mer]]> Varför skulle du vilja att dina barn ska bli inpyrda av gifter redan som små, inte nog med att ett modernt hem innehåller tillräckligt med gifter i dam, som ligger på golv där barn leker, i deras kläder, och i den nya soffan. Flamskyddsmedel som finns på de flesta mjukisdjur kan vara rena giftet för de små. Då är det bättre med lite äldre mjukisdjur där något annat stackars barn redan andats in allt flamskyddsmedel, det är även bättre med en gammal soffa av samma skäl.

Varför välja miljövänliga leksaker

Att välja miljövänliga leksaker är inte bara bra för miljön utan även för barnen. Både naturen blir glad och likaså barnet, vissa studier har visat på hur barn blir påverkade redan i livmodern beroende på vad bäraren äter, använder för parfym och så vidare. Att vissa gifter påverkar både hjärnan och andra gifter påverkade fortplantningsorgan visste vi om för redan 20 år sedan men att de fortfarande används i vanliga vardagliga objekt är kanske inte en lika vanlig kunskap.

Vart kan jag hitta dessa miljövänliga leksaker

Butiken Krabat är en gammal klassiker när det gäller miljövänliga leksaker, men i dessa moderna tider går de att hitta på nästan alla leksaksbutiker. Även secondhand butiker är bra för att hitta miljövänliga leksaker, men kanske inte när det gäller plast och gummi leksaker, 2013 skärptes nämligen leksakslagarna så plastleksaker är bättre att köpa nya. Men tänk på att olika lagar skiljer sig mellan olika länder, nya leksaker från exempelvis Kina behöver inte gå under dessa skärpte lagar från 2013. Det går även bra att göra leksaker själv, speciellt mjukisdjur är det lätt att hitta mönster på. Träleksaker brukar finnas på de flesta leksaksbutiker och är ett enkelt sätt att hitta miljövänliga leksaker.

]]>